***Verzakingwijzer

In deze ‘wijzer’ staan de belangrijkste regels over het omgaan met een verzaking.***
Als een speler niet bekent; wie mag dan vragen of hij verzaakt?
De leider mag dat aan een tegenspeler vragen. [61B1]
Dummy mag dat alleen aan de leider vragen. [61B2; zie ook beperking 43B2]

Tegenspelers mogen dit aan de leider vragen, én - sinds de overstap naar de nieuwe Spelregels (1 september 2008) – ook (!) weer aan elkaar. [61B3, let op eventuele ongeoorloofde informatie] 
De afgelopen tien jaar mocht je als tegenspeler níét aan je partner vragen of hij misschien verzaakte! De Spelregels gaven die ruimte wél, maar de European Bridge League gooide zandzakken voor de deur. 
Tot welk moment mag een verzaking worden hersteld en hoe? 

Tot het moment waarop de verzaker of diens partner in de volgende slag bijspeelt, is de verzaking ‘onvoldongen’ en moet de slag waarin is verzaakt worden hersteld. [62A] Alsnog wordt een kaart in de gevraagde kleur bijgespeeld. [62B] 
De kaart die ten onrechte werd gespeeld, waarmee dus werd verzaakt, wordt: 

· een grote strafkaart als een tegenspeler verzaakte [62B1];

· zonder consequenties teruggenomen als de leider of dummy verzaakte. [62B2]
Een kaart die is gespeeld door de niet-verzakende partij mag worden teruggenomen, als die kaart is gespeeld ná de verzaking en vóór het moment waarop de verzaking werd vastgesteld. [62C1]. Als een speler van dat recht gebruik maakt, mag de opvolgende speler zijn gespeelde kaart eveneens terugnemen. Als die speler een tegenspeler is, wordt de teruggenomen kaart een (grote) strafkaart. [62C2]

Alle teruggenomen kaarten is informatie die NIET mag worden gebruikt door de verzakende partij! De niet-verzakende partij mag deze informatie wél gebruiken. [16D]
	Regel
Alleen een kaart van een tegenspeler kan een ‘strafkaart’ worden. Ten onrechte getoonde of gespeelde kaarten van leider en dummy gaan zonder strafstatus terug in de hand of op tafel. [48A]


De verzaking wordt opgemerkt nádat de verzaker of diens partner in de volgende slag bijspeelde.
Als een verzaking wordt ontdekt nádat de verzaker of diens partner in de volgende slag bijspeelde, is de verzaking ‘voldongen’. [63A] 

Herstellen (de juiste kaart bijspelen) mag dan niet meer. [63B]
Tot welk moment kan een verzaking worden bestraft/rechtgezet?

Alleen als de verzaking wordt ontdekt vóórdat een speler van de niet-overtredende partij een bieding doet in het volgende spel, óf voordat de ronde is beëindigd, kan de verzaking worden bestraft/rechtgezet. [64B4]
De grenzen van fatsoen…

· Een speler is niet verplicht een verzaking van de eigen partij te melden. 

· Het is niet toegestaan om een verzaking te verdoezelen, bijvoorbeeld door de kaarten voortijdig te schudden of nog een keer te verzaken in dezelfde kleur.

· Met opzet verzaken mag dus niet.

Voor mijn gevoel zit er een stevige contradictie tussen de opgelegde hoffelijkheid van artikel 74A en het niet hoeven melden volgens artikel 72B2 van een verzaking van de eigen partij. De enige houvast geeft de uitspraak van een topspeler toen ik hem dit voorlegde: ‘Waarom moet ik slachtoffer worden van mijn eigen oplettendheid?’

Als de voldongen verzaking tijdig wordt ontdekt, moet de verzakende partij géén, één of twéé slagen overdragen. Ook een arbitrale score, méér dan twee slagen inleveren, is mogelijk.

	Hoeveel slagen moet de verzakende partij overdragen na een voldongen verzaking? 
Ga van boven naar beneden! Zodra een situatie van toepassing is, staat in de rechterkolom de correctie. De situaties daaronder tellen dan niet meer!


	Stap
	Situatie
	Correctie/Rechtzetting

	1
	De verzaking vond plaats in de 12e slag
	0 slagen inleveren! De reglementair correcte kaart moet alsnog in de 12e slag worden bijgespeeld. [62D+64B6]

	2
	De verzakende partij verloor de slag waarin werd verzaakt, en maakte ook ná de verzaking geen enkele slag.
	0 slagen inleveren! Op zich logisch; anders zou 7SA+1 de score kunnen worden, en dat kan het rekenprogramma niet aan (. [62B1]

	3
	Na de verzaking, verzaakte ook een speler van de  andere partij in datzelfde spel.
	0 slagen inleveren! Nieuwe regel. Maar… de arbiter zal na afloop nagaan wat het waarschijnlijke resultaat zou zijn geweest, zónder de twee verzakingen. En dat als arbitrale score opleggen. [64B7]

	4
	De speler die eerder verzaakte, verzaakt weer in dezelfde kleur.
	0 slagen inleveren * voor de tweede (of volgende) verzaking in dezelfde kleur! [64B2]

	5
	De slag waarin werd verzaakt, werd niet gemaakt door de verzaker.
	1 slag inleveren *. Dat geldt ook als de partner van de verzaker de slag maakte waarin werd verzaakt. [64A2] Volgens de oude Spelregels kostte het twee slagen als de verzaker de slag waarin hij verzaakte verlóór, en later nog minstens twee slagen maakte, waarvan één met een kaart die hij in de onjuiste slag had kunnen spelen.

	6
	De slag waarin werd verzaakt werd gewonnen door de verzaker. Daarna maakte de verzakende partij geen slag meer.
	1 slag inleveren. * [64A1] Staat niet concreet in de ‘wettekst’; is een conclusie. Je kunt immers geen slag overdragen van slagen die je niet maakte.

	7
	De slag waarin werd verzaakt werd gewonnen door de verzaker. Daarna maakte de verzakende partij ook nog minstens één slag.
	Alleen in deze situatie levert de verzakende partij nog twee slagen in. * [64A1]


* Als de niet-overtredende partij van mening is dat de verzaking hem meer slagen kostte dan het aantal slagen dat de verzakende partij moet overdragen, zal de arbiter een arbitrale score toekennen, mits hij uiteraard die mening deelt… [64C]
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